Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślano-mleczne rogale z makiem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka tortowa 1 łyżka
mleko ciepłe pół szklanki

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło 2 kopiaste łyżki
mleko ciepłe około 1 szklanka

Dodatkowo

masło 1 łyżka
mak suchy 2 łyżki
mąka pszenna do posypnia stolnicy
masło 1 łyżeczka do posmarowania blaszki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 dużych rogali. Najlepiej użyć masła 82 %.

Przepis i sposób przygotowania na: Maślano-mleczne rogale z makiem.

Nie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do niego nie potrzeba więcej dodatków. Bardzo polecam, upieczcie, a zobaczycie jak są pyszne. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki, każdy placek kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki.

4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia.

6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:06
Super są te rogale.
jejkuchnia 31.10.2017 18:34
Pyszne na śniadanko!
Babeczka35 30.10.2017 14:56
Zapraszam, już częstuję :)
bietka 30.10.2017 10:37
Z chęcią zjadłabym jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak