Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAŚLANKOWIEC Z ROSĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier kryształ 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opak.
maślanka 1 szklanka
olej roślinny 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
owoce 500 gram

Porada

Do ciasta można wykorzystać owoce jagodowe, gruszki, jabłka,śliwki, a nawet banany! Za każdym razem tworząc inny smak.

Przepis i sposób przygotowania na: MAŚLANKOWIEC Z ROSĄ

Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek z 4 jajek. Do miksera wrzucić 4 żółtka i 2 całe jajka oraz szklankę cukru i cukier waniliowy. Miksować do białości. Potem dodać maślankę, miksować do połączenia oraz olej i również miksować. Wsypać przesiana mąke z proszkiem i solą i miksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. Na wierzchu poukładać owoce. Następnie do miksera wrzucamy 4 białka i dosypujemy do nich od razy cukier. Miksujemy powoli na średnich obrotach- do uzyskania bezy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 h w 180 st. Po upieczeniu można lekko przykryć by wytworzyła sie rosa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak