Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowe placuszki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

placuszki
maślanki naturalnej 1 szk
mleka 3,2% 1/2 szk
jajko 3
brązowego cukru 2 łyżka
cukru waniliowego 2 łyżka
mąki pszennej typ 500 2 szk
sos wiśniowy
przegotowanej, zimnej wody 4 łyżka
DODATKOWO:
cukier puder
olej do smażenia
dżem wiśniowy 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowe placuszki

Kroki postępowania

1
Dżem wiśniowy umieścić najlepiej w słoiczku, wlać wodę i zakręcić zakrętkę. Energicznie potrząsając słoikiem wymieszać dżem z wodą. Do miski wbić jajka i dodać cukier brązowy i waniliowy i ubić najlepiej trzepaczką. Następnie dodać mleko i maślankę i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami na 4 razy i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być gęste i kremowe, bez grudek.
Krok 1 - Maślankowe placuszki foto
2
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor z obu stron a po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Krok 2 - Maślankowe placuszki foto
3
Na koniec placuszki ułożyć na talerzu, polać sosem i obok posypać cukier puder. Placuszki spożywać na gorąco.
Krok 3 - Maślankowe placuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 01.05.2013 21:21
bardzo dobry przepis
Olga_SK 01.05.2013 11:12
dobre weekendowe śniadanko :)
bogusia19 01.05.2013 10:52
zaraz chyba zrobie
dodi 01.05.2013 10:39
super te placuszki
tomek18 01.05.2013 10:32
pyszne,przepisuje i będe robić
gusia1000 01.05.2013 10:29
Skorzystam z przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak