Maślankowe placuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • placuszki

  • maślanki naturalnej

    1 szk
  • mleka 3,2%

    1/2 szk
  • jajko

    3
  • brązowego cukru

    2 łyżka
  • cukru waniliowego

    2 łyżka
  • mąki pszennej typ 500

    2 szk
  • sos wiśniowy

  • przegotowanej, zimnej wody

    4 łyżka
  • DODATKOWO:

  • cukier puder

  • olej do smażenia

  • dżem wiśniowy

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Maślankowe placuszki foto
Dżem wiśniowy umieścić najlepiej w słoiczku, wlać wodę i zakręcić zakrętkę. Energicznie potrząsając słoikiem wymieszać dżem z wodą. Do miski wbić jajka i dodać cukier brązowy i waniliowy i ubić najlepiej trzepaczką. Następnie dodać mleko i maślankę i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami na 4 razy i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być gęste i kremowe, bez grudek.
Krok 2 - Maślankowe placuszki foto
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor z obu stron a po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Maślankowe placuszki foto
Na koniec placuszki ułożyć na talerzu, polać sosem i obok posypać cukier puder. Placuszki spożywać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda24 01.05.2013 21:21
bardzo dobry przepis
Olga_SK 01.05.2013 11:12
dobre weekendowe śniadanko :)
bogusia19 01.05.2013 10:52
zaraz chyba zrobie
dodi 01.05.2013 10:39
super te placuszki
tomek18 01.05.2013 10:32
pyszne,przepisuje i będe robić
gusia1000 01.05.2013 10:29
Skorzystam z przepisu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat