Maślankowe ciasto z porzeczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt duże
  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • cukier

    1 1/2 szkl
  • maślanka

    1 szkl
  • olej

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki z czubkiem
  • porzeczki

    1 1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki opłukać i osuszyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, maślankę, olej i mąki z proszkiem do pieczenia (można dodać dowolny aromat). Miksować tyko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej dużej blaszki. Troszkę ciasta zostawić.
Zasypać ciasto porzeczkami i zalać resztą ciasta.
Piec do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 29.06.2017 07:39
Wspaniałe i kuszące ciasto;)
Babeczka35 28.06.2017 23:01
Pyszne jest:)
JulkaTomeczek 28.06.2017 22:23
Pyszne ciasto
IKrakowianka 28.06.2017 21:51
lubię takie wypieki
gosia56 28.06.2017 21:12
pyszne ciasto ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat