Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowe bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 łyżka
drożdże 5 dag
maślanka 1 szkl
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
olej 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowe bułeczki

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą.Do miski wsypujemy mąkę pszenna i ziemniaczana, następnie dodajemy sól, maślankę, olej i rozpuszczone drożdże.Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę ciasto.Przykrywamy i odstawiamy na ok 5 min.Po tym czasie ciasto znowu chwilę wyrabiamy a następnie owijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Z ciasta formujemy nie duże bułeczki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 15 min.Jajko rozkucamy w kubeczku i smarujemy każdą bułeczkę. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 220 C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 26.09.2014 21:10
smaczne z koka
Janina 26.01.2014 17:51
Najlepsze domowe bułeczki;)
Megg 12.11.2013 15:19
przepyszne takie bułeczki
ppaulina 12.11.2013 13:23
pyszne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak