Przepis i sposób przygotowania na: Maślane różyczki
Żółtka roztrzepać ze śmietaną i szczyptą soli-dodać do wymieszanej mąki i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na połowę lub na 4,żeby się wygodniej pracowało i każdą z nich rozwałkować przez folię aluminiową na grubość ok.2-3 mm i wykrawać kółeczka(ja miałam średnicę ok.5cm ).
Pięć kółeczek ułożyć na siebie zachodząco smarując białkiem miejsca zachodzące.Ostatnie kółeczko też.
Wzdłuż ułożonych kółeczek ułożyć cienki pasek marmolady.Zwinąć w rulonik i i przekroić w poprzek na połowę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C .Różyczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,rozchylić płatki.Piec ok.10-12 minut z termoobiegiem lub bez do lekkiego zrumienienia.