Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale maślane z makiem i miodem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rogaliki to dobry pomysł na śniadanie. Wystarczy zjeść ich kilka, popić mlekiem i pożywne śniadanie za nami!

Składniki:

Rogale:

mąka pszenna 500 gramów
miód płynny 2 łyżki
woda 5 łyżek
drożdże 30 gramów
mleko 100 mililitrów
masło 50 gramów
jajko 1 sztuka
cukier 100 gramów

Na wierzch:

jajko 1 sztuka
mak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale maślane z makiem i miodem

  • przepis na pyszne rogale
  • słodki deser
  • rogaliki z makiem

Kroki postępowania

1

Do miski wsyp mąkę i zrób dołek. Wlej rozczyn z drożdży.

Krok 1 - Rogale maślane z makiem i miodem foto
2

Rozczyn: Wodę letnią wymieszaj z łyżką cukru, czterema łyżkami mąki i drożdżami.

Masło rozpuść, dodaj do niego zimne mleko, jajko i miód, rozmieszaj.

Krok 2 - Rogale maślane z makiem i miodem foto
3

Dodaj wymieszane masło z mlekiem, cukrem, jajkiem i miodem.

Krok 3 - Rogale maślane z makiem i miodem foto
4

Wyrób ciasto i zostaw je na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 4 - Rogale maślane z makiem i miodem foto
5

Wyrośnięte i wyrobione ciasto podziel na dwie części.

Rozwałkuj (28 cm średnica).

Z jednej części wychodzi 8 rogali.

Krok 5 - Rogale maślane z makiem i miodem foto
6

Zwiń rogale.

Krok 6 - Rogale maślane z makiem i miodem foto
7

Posmaruj wierzch rogali rozbełtanym jajem i posyp zmielonym makiem.

Krok 7 - Rogale maślane z makiem i miodem foto
8

Piecz na blaszce wyłożona matą do pieczenia 20 minut w 170 stopniach.

Krok 8 - Rogale maślane z makiem i miodem foto

Rogaliki maślane z makiem i miodem mogą być śniadaniem, deserem, przekąską lub słodkością na imprezie. Powyższy przepis starcza na zrobienie około 16 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak