Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
miód wielokwiatowy 20 dkg
mąka tortowa 3,5 szklanki
cukier puder 2/3 szklanki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 g (1 op.)
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane pierniczki

Kroki postępowania

1
Miód przełożyć do garnka. Dodać do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż miód połączy się z roztopionym masłem. Nie gotować! Przestudzić.
Krok 1 - Maślane pierniczki foto
2
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Maślane pierniczki foto
3
Do suchych składników dodać masę miodowo-maślaną i jajka.
Krok 3 - Maślane pierniczki foto
4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Krok 4 - Maślane pierniczki foto
5
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinać z ciasta różne kształty.
Krok 5 - Maślane pierniczki foto
6
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Maślane pierniczki foto
7
Pierniczki piec w 180 stopniach przez ok. 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić, dowolnie udekorować. Żeby pierniczki zmiękły, należy włożyć do pojemnika z nimi jabłko.
Krok 7 - Maślane pierniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak