Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane kruche ciasteczka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
laska wanilii
jajko
cukier perlisty
mleko do smarowania ciastek

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane kruche ciasteczka

Mąkę przesiać na stolnicę, troszkę odłożyć na bok. Następnie przesiać cukier puder, dodać kawałeczki masła i jajo. Laskę wanilii przeciąć na pół wydłubać nasionka i dodać do reszty składników (resztę włożyć do słoiczka z cukrem - będziemy mieć domowy cukier waniliowy). Wyrobić ciasto powoli dodając odłożoną mąkę. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Wycinać kółeczka lub inne kształty. Ciastka smarować mlekiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w temp 180 st ok 12 min,ale po 10 trzeba sprawdzić (każdy piekarnik jest inny).
Z tej porcji wyszły 4 duże blachy ciastek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.03.2014 21:28
Fajne ciasteczka :-)
Jadwiga/Jaga85 21.01.2014 22:08
Pyszniutkie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak