Maślane kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • cukier puder

    100 g
  • masło

    200 g
  • laska wanilii

  • jajko

  • cukier perlisty

  • mleko do smarowania ciastek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, troszkę odłożyć na bok. Następnie przesiać cukier puder, dodać kawałeczki masła i jajo. Laskę wanilii przeciąć na pół wydłubać nasionka i dodać do reszty składników (resztę włożyć do słoiczka z cukrem - będziemy mieć domowy cukier waniliowy). Wyrobić ciasto powoli dodając odłożoną mąkę. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Wycinać kółeczka lub inne kształty. Ciastka smarować mlekiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w temp 180 st ok 12 min,ale po 10 trzeba sprawdzić (każdy piekarnik jest inny).
Z tej porcji wyszły 4 duże blachy ciastek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 11.03.2014 21:28
Fajne ciasteczka :-)
Jadwiga/Jaga85 21.01.2014 22:08
Pyszniutkie!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat