Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane ciasto drożdżowe z masą kajmakowo orzechową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
drodże, 30 g
mleko 240 ml
jajko 2
cukier 120 g
sól szczypta
masło 120 g
masa kajmakowa 1 puszka
orzechy włoskie 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane ciasto drożdżowe z masą kajmakowo orzechową

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki na ciasto. Drożdże rozpuścić w mleku. Masło rozpuścić, ostudzić.
Krok 1 - Maślane ciasto drożdżowe z masą kajmakowo orzechową foto
2
Wszystkie składniki oprócz masła wsypać do maszyny do chleba lub malaksera i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać jeszcze chwilę. W maszynie do chleba ciasto nam wyrośnie. Robiąc w malakserze należy odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę
Krok 2 - Maślane ciasto drożdżowe z masą kajmakowo orzechową foto
3
Wyrośnięte ciasto dać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i odstawić na 40 minut.
Krok 3 - Maślane ciasto drożdżowe z masą kajmakowo orzechową foto
4
Orzechy wymieszać z masą kajmakową. Posmarować wierzch ciasta drożdżowego.
Krok 4 - Maślane ciasto drożdżowe z masą kajmakowo orzechową foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-45 minut.
Krok 5 - Maślane ciasto drożdżowe z masą kajmakowo orzechową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak