Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane bułeczki z mascarpone

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

serek mascarpone 250 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki

Ciasto drożdżowe maślane:

mąka pszenna 500 gramów
masło 125 gramów
mleko 2% 1 szklanka
cukier 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 łyżka
drożdże świeże 5 dag
jajko 2 sztuki

Do smarowania:

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z mascarpone

Kroki postępowania

1

Do miski włożyć drożdże, cukier i ciepłe mleko. Naczynie przykryć ściereczką.

Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę z budyniem. Do mąki wbić jajka i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Będzie trochę się lepić, ale nie podsypywać mąką. Na końcu dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze chwilę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Krok 1 - Maślane bułeczki z mascarpone foto
2

Serek mascarpone, żółtka i cukier puder przełożyć do miseczki. Dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Maślane bułeczki z mascarpone foto
3

Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować dość cienko (około 4 mm) w formę kwadratu. Na cieście rozsmarować serek i zwinąć w roladę.

Krok 3 - Maślane bułeczki z mascarpone foto
4

Roladę pokroić ostrym nożem na 16 plastrów. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plastry.

Krok 4 - Maślane bułeczki z mascarpone foto
5

Jajko z mlekiem dokładnie roztrzepać widelcem i posmarować nim bułeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piec 35 minut.

Krok 5 - Maślane bułeczki z mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 21.01.2015 14:36
pięknie wyglądają
mirosława4 21.01.2015 14:11
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak