Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z mascarpone
Kroki postępowania
Do miski włożyć drożdże, cukier i ciepłe mleko. Naczynie przykryć ściereczką.
Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę z budyniem. Do mąki wbić jajka i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Będzie trochę się lepić, ale nie podsypywać mąką. Na końcu dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze chwilę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Serek mascarpone, żółtka i cukier puder przełożyć do miseczki. Dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować dość cienko (około 4 mm) w formę kwadratu. Na cieście rozsmarować serek i zwinąć w roladę.
Roladę pokroić ostrym nożem na 16 plastrów. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plastry.
Jajko z mlekiem dokładnie roztrzepać widelcem i posmarować nim bułeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piec 35 minut.