Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane bułeczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 8 dag
mleko 0,5 l.
cukier 1 szkl
jaja 2 szt.
masło 100 g.
rodzynki 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki

Kroki postępowania

1
Z drożdży, łyżki cukru i mleka zrobić rozczyn, dodając pół szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać żółtka, resztę mąki, rodzynki. Wyrabiać do osiągnięcia gładkiej powierzchni i dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wówczas dodawać powoli tłuszcz i dalej wyrabiać.
Krok 1 - Maślane bułeczki foto
2
Z gotowego ciasta uformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Maślane bułeczki foto
3
Posmarować rozmąconym białkiem i piec na złoty kolor. Najlepsze drugiego dnia, jak zmiękną.
Krok 3 - Maślane bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Melania 23.10.2013 09:03
Takie niepozorne, a na pewno bardzo smaczne :)
Malgorzata549 16.08.2013 08:39
jak ja dawno ich nie jadłam. Pyszne. Muszę je upiec.
Bernadeta1 12.05.2013 12:24
takie buleczki na śniadanie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak