Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    500 g
  • cebula biała

    2 szt
  • przyprawa do kurczaka

  • liść lubczyku

  • natka pietruszki Prymat

  • masło

    30 g
  • ziemniaki młode

    15 szt
  • szczypiorek

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    świeża 1 łyżka
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • ser żółty

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką. Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła. Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści).

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

24.09.2017 16:44
Świetna! :)

Monika-twin

22.09.2017 21:13
Wygląda apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat