Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maślana drożdzówka z porzeczką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: , ,
mąka 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opak
mleko 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
kruszonka . :
mąka 3 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
porzeczki . .

Przepis i sposób przygotowania na: maślana drożdzówka z porzeczką

przepis na 10-12 sztuk.
kruszonka : w misce mieszamy wszystkie składniki,zagniatamy a potem rwiemy na kawałeczki ( tak jak do zacierek)
suche drożdże wsypać do ciepłego mleka odstawi w ciepłe miejsce aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do mąki( jajko roztrzepać z cukrem wa.). Wyrobić( ręcznie lub mikserem) na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.
ciasto rozwałkować tak aby wyszło 10-12 bułek ,wycinać szklanką ,na środku zrobić wgłębienie i kłaść po kilka porzeczek.
układać na blaszce , zostawić na 15 minut.
nagrzać piekarnik.
bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką.
temp.piekarnika 190 stopni.
pieczemy na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 16.05.2015 22:39
drożdżówka mniam
norweska20 27.02.2014 10:39
smakowita propozycja
Romanowka 27.02.2014 10:31
wyglądają mega apetycznie, uwielbiam takie owocowe smaki
PaniMISIOWA 27.02.2014 10:14
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak