Przepis i sposób przygotowania na: maślana drożdzówka z porzeczką
kruszonka : w misce mieszamy wszystkie składniki,zagniatamy a potem rwiemy na kawałeczki ( tak jak do zacierek)
suche drożdże wsypać do ciepłego mleka odstawi w ciepłe miejsce aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do mąki( jajko roztrzepać z cukrem wa.). Wyrobić( ręcznie lub mikserem) na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.
ciasto rozwałkować tak aby wyszło 10-12 bułek ,wycinać szklanką ,na środku zrobić wgłębienie i kłaść po kilka porzeczek.
układać na blaszce , zostawić na 15 minut.
nagrzać piekarnik.
bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką.
temp.piekarnika 190 stopni.
pieczemy na złoty kolor.