Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maślaki w zalewie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt.
woda 6 szklanek
ocet 1,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziarna pieprzu 6 kulek
cukier 20 dkg
Gorczyca biała cała Prymat 3 szt./słoik
sól
maślaki 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: maślaki w zalewie

Kroki postępowania

1
Grzyby czyścimy, obieramy skórkę z kapelusza i dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą i gotujemy około 5 min następnie wyłączamy i zostawiamy w wodzie na 15 min. Przecedzamy
Krok 1 - maślaki w zalewie foto
2
Osobno gotujemy zalewę. do garnka wlewamy wodę, ocet, liść laurowy, pieprz cukier, sól i wrzucamy do niej pokrojoną w paski cebulę. Zalewę gotujemy ok 5 min. Mieszamy zalewę z grzybami.
Krok 2 - maślaki w zalewie foto
3
Przelewamy do słoików i dodajemy gorczycę. Słoiki gotujemy 20 min i zostawiamy je we wrzątku kolejne 20 min.
Krok 3 - maślaki w zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PIOTR11 02.11.2013 10:12
pyszne i apetyczne
gosia1988 25.08.2013 09:58
muszą być pyszne
Bernadeta1 08.02.2013 01:17
bardzo smacznie wyglądają
sara1 22.12.2012 08:15
ładnie wyglądają
Kate131 21.12.2012 09:35
fajne
Ela15 04.12.2012 10:30
ekstra
pestka 29.11.2012 20:25
takie grzybki zawsze były u mojej Babci
Justyna87 19.11.2012 21:33
super
marianp20 14.10.2012 15:20
pycha
Wafelek2601 08.10.2012 09:17
Super
mela25 08.10.2012 07:32
oj pyszne !
Zdzisław 07.10.2012 22:00
ale ładnie słoiki wyglądają z zakąską na zimę...
Piotr-21 07.10.2012 21:23
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak