Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślaki na zimę

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki 1/2 łubianki
ocet 1/2 szkl
woda 4 szkl
cukier 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Maślaki na zimę

Kroki postępowania

1
Maślaki oczyszczamy, płukamy i obgotowujemy.
Krok 1 - Maślaki na zimę foto
2
Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę. Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier , ziel i liść laurowy.Zagotowujemy ją dodając pod koniec gotowania obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
Krok 2 - Maślaki na zimę foto
3
Obgotowane maślaki wkładamy do połowy słoików.
Krok 3 - Maślaki na zimę foto
4
Nałożone grzybki w słoiki zalewamy gorącą zalewą.
Krok 4 - Maślaki na zimę foto
5
Szczelnie agręcamy i odstawiamy do górny dnem. Jak wystygną zanosimy do spiżarni.
Krok 5 - Maślaki na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 20.12.2012 22:05
ja też robię grzybki na zimę
Ewelina47 03.11.2012 20:44
ja lubię takie grzybki
Mati13 26.10.2012 15:06
ja nigdy nie obieram, robię tak od lat i są pyszne, w dodatku dużo ładniej wyglądają
kamyk 26.10.2012 12:02
no własnie zawsze obierałem, ale podpowiedziano mi , że nie musowo i spróbowałem jaki będzie efekt jeszcze nie próbowałem ich, ale zobaczymy ...
sylwia / sytofala 25.10.2012 14:20
nasunęło mi się to samo pytanie , co Pyzie . Poza obieraniem jest jeszcze jakiś sposób na pozbycie się goryczki która jest na skórce , ale zapomniałam :) Jednak maślaki uwielbiam , dla mnie one najbardziej pachną lasem :) pyszne
SmacznaPyza 25.10.2012 14:03
nie obierasz maślaków ze skórki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak