Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masełko słonecznikowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

słonecznik łuskany 200 g
olej słonecznikowy 4 łyżki
woda 11 łyżek
czosnek 1 - 2 ząbki
sól 1 płaska łyżeczka
ksylitol 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Masełko słonecznikowe zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości witaminy E oraz witamin z grupy B. Polecam je także osobom z niedoborem magnezu oraz żyjącym w stresie.

Przepis i sposób przygotowania na: Masełko słonecznikowe

Ziarna słonecznika prażymy na patelni i studzimy. Następnie do rozdrabniacza dodajemy uprażony wcześniej słonecznik, 4 łyżki oleju z nasion słonecznika*, około 11 łyżek wody, czosnek, cukier brzozowy oraz sól. Wszystko miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pierzem.

* Do przyrządzenia masełka równie dobrze nada się olej lniany lub dobry, tłoczony na zimno olej rzepakowy.
Gotowe masełko przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 23.10.2014 09:09
chętnie spróbuje tego masełka :)
caralajna 22.10.2014 18:42
świetny pomysł
nogawkuchni 22.10.2014 17:10
Bardzo ciekawe i z pewnością pyszne masełko,świetne smarowidło,przydatny przepis.
Katarzyna59 22.10.2014 15:35
ciekawy pomysł
Gracer 22.10.2014 13:46
bardzo fajny przepis
Kejti 22.10.2014 13:30
Robię podobne,mniam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak