MASEŁKO KOKOSOWE`

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiórki kokosowe

    400 gram
  • woda ciepła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


WYKONANIE:

Woda ciepła tyle aby zakryło wiórki i moczę przez noc, potem podgrzewam do około 60 C i wtedy blenduję około 15 minut, przecedzam przez płótno i bardzo mocno wyciskam. Wykładam do miseczki i wkładam do lodówki na jakieś 3 godziny. Wyciągam z lodówki i delikatnie podnoszę łopatką tłuszcz z wierzchu (a to cienkie mleczko wykorzystuje w kuchni) i przekładam do miseczki. Niech postoi trochę aby się ogrzało, wtedy dobrze mieszam drewniana łopatka i wkładam do maselniczki i gotowe miękkie masełko.

SMACZNEGO:
Milka100
PRAWIDŁOWO TRZEBA BLENDOWAĆ SUCHE WIÓRKI AŻ DO POWSTANIA MASŁA ( BARDZO DŁUGO TRZEBA TO ROBIĆ I ROBIĆ PRZERWY W BLENDOWANIU BO MOŻNA PRZEPALIĆ BLENDER), ALE TO JEST MÓJ SPOSÓB NA MIĘKKIE MNIEJ KALORYCZNE MASEŁKO.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 24.08.2016 08:14
Fajny pomysł na masełko
Milka100 01.12.2015 12:18
Zapomniałam napisać przechowywać w lodówce.
Wacław 29.11.2015 11:36
fajne masełko
Mama niejadka 28.11.2015 21:13
Ciekawe masełko, musi być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat