Masa z kremówki i żółtek do przekładania ciast

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • śmietana kremówka

    250 gramów
  • olejek wanilinowy

    kilka kropel
  • śmietan fix

    40 gramów
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier dodać do 3 łyżek wody, mieszając zagotować, tak by cukier się rozpuścił w wodzie. Ubić żółtka, w trakcie dolewać gorący cukier z wodą. Dodać również olejek. Śmietanę ubić, dodać do żółtek i wymieszać. Zgodnie z informacją na opakowaniu do masy dodać śmietan fix, aby usztywnić masę. Masę schłodzić. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakoszek 12.07.2011 19:50
super sprawa jak ktoś robi
misia53 03.06.2011 11:49
może i ja zrobię ... a czy ta woda z cukrem nie rozrzedzi śmietany...?
jolaxa 29.05.2011 22:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat