masa waniliowa

masa waniliowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    6 łyżeczek
  • żółtko jajek

    3 szt
  • laska wanili

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania masa waniliowa

Laskę wanilii drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do makutry dać roztopione lekko masło, wsypać cukier i dokładnie utrzeć. Ucierać aż masa będzie biała i puszysta. Dodawać kolejno po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Gdy masa będzie puszysta, wsypywać po odrobinie wanilii, stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat