masa orzechowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    6 łyżeczek
  • żółtko jajek

    3 szt
  • orzechy

    3/4 szklanki
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy zemleć. W makutrze do roztopionego lekko masła wsypać cukier i dokładnie utrzeć na białą i puszystą masę. Gdy uzyskamy taką konsystencję, dawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Gdy masa będzie jednolita, wsypywać po broszce zmielonych orzechów. Cały czas mieszać, aż do uzyskania pożądanej masy. Dodać stratą skórkę pomarańczy i łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat