Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa miętowa do ciasta z galaretką udającą granat

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pastylki mietowe 8 dag
mleko 400 ml
śnieżka 2 sztuki
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Masa miętowa do ciasta z galaretką udającą granat

Kroki postępowania

1
Przyrządzamy galaretkę i odstawiamy do stężenia.

Miętowe pastylki pudrowe rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka. Pomagałam sobie tłuczkiem do ziemniaków. Gdy się rozpuszczą odstawiamy do ostygnięcia.
Wyszło mi około połowy literatki płynu.
Krok 1 - Masa miętowa do ciasta z galaretką udającą granat foto
2
Pozostałą część mleka wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy dwie śnieżki i miksujemy do uzyskania gęstej śmietany. Gdy ubijemy przelewamy po odrobinie syrop miętowy. Z 8 dag pastylek smak mięty jest delikatny, ale daje charakterystyczną świeżość.
Jeśli chcemy wyrazisty miętowy smak podwajamy ilość pastylek.
Krok 2 - Masa miętowa do ciasta z galaretką udającą granat foto
3
Jeśli chcemy gładką masę, to tężejącą galaretkę wlewamy do śnieżki i miksujemy.
JA natomiast chciałam, aby galaretka stężała mocniej. Rozbiłam ją później mikserem i połączyłam ze śnieżką. Otrzymałam w ten sposób bitą śmietanę z kawałkami galaretki, które udają ziarenka granatu.
Masa jest gotowa do przekładania ciast. Jest lekka, bo nie zawiera masła, a mięta daje przyjemną świeżość.
Krok 3 - Masa miętowa do ciasta z galaretką udającą granat foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martita 20.02.2013 10:12
oczywiście, że może też być żelatyna
teresa18 19.02.2013 19:15
może zamiast galaretki smakowej dodać żelatyny wtedy zostanie miętowy smak niezakłucony
Kasia35 19.02.2013 11:05
pyszna
Pyszota 19.02.2013 09:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak