Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa z rodzynkami i orzechami włoskimi
Masa makowa idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Jest obowiązkowym składnikiem makowca. Można przygotować ją z ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, suszoną żurawiną i orzechami.
Z przepisu dowiesz się:
- jak sparzyć mak
- jak przygotować mak do makowca
- jak zrobić masę makową
KROK 1. Mielony mak* zalewamy gorącą wodą, mlekiem lub ich mieszanką i gotujemy przez około 5 minut. Mak studzimy, a następnie odciskamy je przez gęste sito, gazę lub bawełnianą ściereczkę.
* Do przygotowania masy możemy użyć także niemielonego maku, ale wtedy należy gotować go przez około 15-20 minut, a następnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
KROK 2. Orzechy i morele drobno siekamy*. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz miód i chwilę mieszamy na małej mocy palnika, aby składniki się połączyły.
* Drobne rodzynki oraz cięta żurawina nie wymagają siekania. Większe bakalie lepiej posiekać.
KROK 3. Do odciśniętego maku dodajemy zawartość rondelka, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy makowej możemy dodać kilka kropel aromatu lub ekstraktu migdałowego. Świetnie sprawdzi się także likier amaretto.
* Do masy makowej możemy dodać także inne orzechy lub bakalie.