Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa makowa z rodzynkami i orzechami włoskimi

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowa masa makowa to niezawodny dodatek do ciast, ciasteczek czy klusek. Przygotowana samodzielnie smakuje najlepiej, jest bogata w smaku i składzie, nie zawiera nadmiaru aromatów oraz niepotrzebnych wypełniaczy. Masa jest pyszna, szybka oraz bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

SKŁADNIKI

mak 250 gramów
orzechy włoskie 80 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
rodzynki 60 gramów
morele suszone 60 gramów
żurawina suszona 50 gramów
miód 100 gramów
cukier 100 gramów
masło 30 gramów
ekstrat migdałowy 8 kropli

Porada

WYPIEKI Z MASĄ MAKOWĄ: Masa makowa jest idealna do wypieków np. świątecznego makowca. Pamiętajmy jednak, że przed wypiekiem należy do niej dodać ubite białka jajek. Piana białkowa zapobiega rozpadaniu i kruszeniu się masy.

Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa z rodzynkami i orzechami włoskimi

Masa makowa idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Jest obowiązkowym składnikiem makowca. Można przygotować ją z ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, suszoną żurawiną i orzechami.

Z przepisu dowiesz się:

  • jak sparzyć mak
  • jak przygotować mak do makowca
  • jak zrobić masę makową

KROK 1. Mielony mak* zalewamy gorącą wodą, mlekiem lub ich mieszanką i gotujemy przez około 5 minut. Mak studzimy, a następnie odciskamy je przez gęste sito, gazę lub bawełnianą ściereczkę.

* Do przygotowania masy możemy użyć także niemielonego maku, ale wtedy należy gotować go przez około 15-20 minut, a następnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.

KROK 2. Orzechy i morele drobno siekamy*. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz miód i chwilę mieszamy na małej mocy palnika, aby składniki się połączyły.

* Drobne rodzynki oraz cięta żurawina nie wymagają siekania. Większe bakalie lepiej posiekać.

KROK 3. Do odciśniętego maku dodajemy zawartość rondelka, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy makowej możemy dodać kilka kropel aromatu lub ekstraktu migdałowego. Świetnie sprawdzi się także likier amaretto.

* Do masy makowej możemy dodać także inne orzechy lub bakalie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak