Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 700 g
masło 100 g
mleko 2% 1 i 1/3 szklanki
jaja 3 szt
cukier drobny 150 g
żółtko jajek 1 szt
mleko 1 łyżka

Nadzienie

ser biały 250 g
masa krówkowa 3-4 łyżki

Posypka

mąka pszenna 60 g
masło 25 g
cukier puder 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :)

Kroki postępowania

1
Biały ser dokładnie wymieszać z miękką masą krówkową.
Krok 1 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
2
Drożdże skruszyć do miski, zasypać częścią cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i mleka i zrobić zaczyn. Pozostawić na kilka minut.
Krok 2 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
3
Jaja ubić z pozostałym cukrem na pulchną masę.
Krok 3 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
4
Do gotowego zaczyna przelać jaja, stopione masło, resztę mleka i pozostałą mąkę.
Krok 4 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
5
Wyrobić ciasto drożdżowe, które należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
6
Następnie podzielić ciasto na równe części ( u mnie 16 szt).
Krok 6 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
7
Każdą rozpłaszczyć, nałożyć przygotowane nadzienie i zwinąć.
Krok 7 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
8
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kwadrans do napuszenia. Następnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką (mąkę wmieszać dokładnie z cukrem pudrem i miękkim masłem).
Krok 8 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto
9
Piec w temp. ok 165 stopni przez ok. 15-20 min.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Masa krówkowa z białym serem, czyli "unikatowe" drożdżówki :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.01.2016 18:24
rewelacja :)
fotoviderek 04.10.2015 14:03
Chętnie spróbuję :)
Damiano
Damiano 04.10.2015 12:00
bardzo dobra
dom-agi 04.10.2015 11:28
Uwielbiam takie drożdżówki!
Habibi 04.10.2015 10:13
robię podobną mieszankę (twarogu z kajmakiem) do ciast i innych wypieków :)
Ewelina1991 04.10.2015 10:12
fajne drożdżówki
gosia56 04.10.2015 09:54
porywam połoweczkę
cukiereczek 04.10.2015 09:48
ale to brzmi smacznie
bietka 04.10.2015 09:44
ciekawe połączenie :)
luna76 04.10.2015 07:53
interesujące połączenie smaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak