Masa kawowa do ciasta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    500 gram
  • jajko

    6 sztuk
  • wanilia

  • cukier

    400 gram
  • kawa

    40 gram
  • spirytus

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaparzamy kawę
Jajka ubijamy z cukrem na parze z garnka z gotującą się wodą na pulchną masę, gdy jest gotowa studzimy ją w zimnej wodzie ciągle ubijając
Masło ucieramy i łączymy z masą jajeczno-cukrową
Do powstałej masy partiami dodajemy kawę cały czas ucierając by masa się nie zważyła
Przyprawiamy masę wanilią i alkoholem

Tak powstała masa jest idealna do tortu kawowo-orzechowego, przepis na ten tort znajduje się w moim profilu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat