Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko w proszku
1,5-2 szkl. -
mleko tłuste
1 szkl. -
śmietanka kremowa
36% 1 szkl. -
cukier puder
2 szkl. -
masło
150-200 g -
esencja waniliowa
do smaku -
sól
1/4 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Masa kajmakowa z mlekiem w proszku
Przelać sos do duże j szklanej miski, wsypywać stopniowo mleko w proszku i miksować do uzyskania gładkiej gęstej masy.
Przelać gotowy kajmak do słoika lub szczelnego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. Zamknąć szczelnie i przechowywać w lodówce.
Kajmak jest szybki w przygotowaniu i nadaje się zarówno do przełożenia ciast i drobnych ciasteczek, jak i do przygotowania deserów.![]()
Komentarze (5)