Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa kajmakowa z mlekiem w proszku

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 1,5-2 szkl.
mleko tłuste 1 szkl.
śmietanka kremowa 36% 1 szkl.
cukier puder 2 szkl.
masło 150-200 g
esencja waniliowa do smaku
sól 1/4 łyżeczki

Porada

Kajmak jest szybki w przygotowaniu i nadaje się zarówno do przełożenia ciast i drobnych ciasteczek, jak i do przygotowania deserów.

Przepis i sposób przygotowania na: Masa kajmakowa z mlekiem w proszku

Na dno szerokiego garnka wlać mleko i wsypać cukier puder - ogrzewać na niewielkim płomieniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta masa. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Gotować 2-3 minuty, wlać śmietankę i esencję waniliową - dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Przelać sos do duże j szklanej miski, wsypywać stopniowo mleko w proszku i miksować do uzyskania gładkiej gęstej masy.

Przelać gotowy kajmak do słoika lub szczelnego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. Zamknąć szczelnie i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 06.12.2015 18:52
Dobry przepis.
luna76 06.12.2015 17:19
proste i smaczne :)
agnieszka214 06.12.2015 15:40
Fajny pomysł na mase
mirosława4 06.12.2015 13:16
fajny pomysł
Motorek 06.12.2015 12:39
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak