Masa kajmakowa z mlekiem w proszku

Masa kajmakowa z mlekiem w proszku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko w proszku

    1,5-2 szkl.
  • mleko tłuste

    1 szkl.
  • śmietanka kremowa

    36% 1 szkl.
  • cukier puder

    2 szkl.
  • masło

    150-200 g
  • esencja waniliowa

    do smaku
  • sól

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Masa kajmakowa z mlekiem w proszku

Na dno szerokiego garnka wlać mleko i wsypać cukier puder - ogrzewać na niewielkim płomieniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta masa. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Gotować 2-3 minuty, wlać śmietankę i esencję waniliową - dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Przelać sos do duże j szklanej miski, wsypywać stopniowo mleko w proszku i miksować do uzyskania gładkiej gęstej masy.

Przelać gotowy kajmak do słoika lub szczelnego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. Zamknąć szczelnie i przechowywać w lodówce.
Habibi
Kajmak jest szybki w przygotowaniu i nadaje się zarówno do przełożenia ciast i drobnych ciasteczek, jak i do przygotowania deserów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

halina17 06.12.2015 18:52
Dobry przepis.
luna76 06.12.2015 17:19
proste i smaczne :)
agnieszka214 06.12.2015 15:40
Fajny pomysł na mase
mirosława4 06.12.2015 13:16
fajny pomysł
Motorek 06.12.2015 12:39
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat