Masa do wykonania dekoracji tortów i ciast

Masa do wykonania dekoracji tortów i ciast

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    62,5 g
  • woda

    80 ml
  • mąka

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek.
Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.
Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor.
Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor).
I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.
Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.
Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 15.11.2012 16:44
fajny pomysł;]
Krzysztof42 29.11.2011 15:26
bardzo ładnie wyglądają
magduś83 17.06.2011 23:49
robią wrażenie te zdjęcia
Dorota59 30.01.2011 16:41
przepiękne
rzenia15 25.01.2011 12:13
piękne
Ewa104 16.11.2010 07:16
Piękne dekoracje.Wypróbuję ten sposób.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat