Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa cukrowa z pianek marshmallow

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pianki marshmallow 380 g
cukier puder 600-700 g
woda ciepła 4 łyżki
barwnik spożywczy czerwony

Porada

Masę nakładamy na tor tuz po przygotowaniu (włożyłam na 10 min do lodówki), wałkując podsypywałam mąką ziemniaczaną. Nakładamy masę na krem na bazie masła.

Przepis i sposób przygotowania na: Masa cukrowa z pianek marshmallow

W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy na nią metalowa miskę i wkładamy około 100 g pianek dodając gorącą wodę, całość roztapiamy dodając po kilka pianek. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. Masę piankową ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy cukier puder, porcjami stale mieszając. Kiedy masa nie będzie przyjmować już cukru pudru by dało się mieszać wyciągamy na blat lub stolnice i wyrabiamy dodając malutkimi partiami cukier – wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy (konsystencja ciasta pierogowego).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 19.08.2014 15:27
Polecam, jest bardzo prosty jednak trzeba cierpliwości ... przy dodawaniu cukru pudru :)
kloruś 18.08.2014 20:40
nigdy nie robiłam masy z pianek... przepis wydaje się dużo łatwiejszy niż tradycyjny z glukozą i plantą... chętnie go wypróbuję ;)
VioletoweKucharzenie 18.08.2014 19:21
Przepis zapisałam, muszę kiedyś spróbować.
Czyki 18.08.2014 18:33
Bardzo dobry przepis, bo wychodzi super masa :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak