masa cukrowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    1 kg
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • margaryna

    3 łyżeczki
  • woda zimna

    70 ml
  • glukoza

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

żelatyna zalewamy zimna woda, żeby napęczniała, po 5 minutach podgrzewam nad gorąca wodą aby sie rozpusciła. Do żelatyny dodaję glukozę, mieszam. Następnie dodaje marharyne, mieszam.
Cukier puder przesiac przez sitko, łączyc stopniowo z otrzymanym roztworem.
Jesli masa jest zbyt mokra dodac jeszcze cukru pudru. Ma miec konststencje zbita jednolotą. Gotową masę cukrową rozwałkowywać na stolnicy podsypując cukrem pudrem.
Rozwałkowana mase przensiesc na tort, ciasto, ze skrawków mozna robic ozdoby.
Mase cukrową można barwic, najlepiej barwnikami w proszku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 21.01.2014 13:22
dodaje do moje księgi musze kiedys wypróbowac
Konczi 20.01.2014 18:11
robiłam podobną masę polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat