Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa cukrowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
margaryna 3 łyżeczki
woda zimna 70 ml
glukoza 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: masa cukrowa

żelatyna zalewamy zimna woda, żeby napęczniała, po 5 minutach podgrzewam nad gorąca wodą aby sie rozpusciła. Do żelatyny dodaję glukozę, mieszam. Następnie dodaje marharyne, mieszam.
Cukier puder przesiac przez sitko, łączyc stopniowo z otrzymanym roztworem.
Jesli masa jest zbyt mokra dodac jeszcze cukru pudru. Ma miec konststencje zbita jednolotą. Gotową masę cukrową rozwałkowywać na stolnicy podsypując cukrem pudrem.
Rozwałkowana mase przensiesc na tort, ciasto, ze skrawków mozna robic ozdoby.
Mase cukrową można barwic, najlepiej barwnikami w proszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 21.01.2014 13:22
dodaje do moje księgi musze kiedys wypróbowac
Konczi 20.01.2014 18:11
robiłam podobną masę polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak