Marysieńka z orzechami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* Placek 1
* jajka 7 szt
* cukier 1 szkl
* kakao 2 łyżki
* mąka pszenna 5 łyżek
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
* Placek 2
* orzechy włoskie krojone 25 dkg
* białka 5 szt
* cukier 20 dkg
* miód 1,5 łyżki
* mąka ziemniaczana 1 łyżka
* mąka pszenna 1 łyżka
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* Krem
* mleko 0,5 L
* cukier waniliowy 1 szt
* żółtka 5 szt
* cukier 20 dkg
* mąka ziemiaczana 1,5 łyżki
* margaryna 1 kost
* Polewa
* margaryna 100 gr
* mleko 3 łyżki
* kakao ciemne 2 łyżki
* cukier puder 2 łyżki

Placek 1:
białka ubić dodać cukier, żółtka ubić na sztywno dodać kakao i mąkę z proszkiem wymieszać. Piec na blasze z papierem 30 min w 170 st. Zimny placek przekroić na 2 części.

Placek 2:
białka ubić dodać orzechy i pozostałe składniki wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem 30 min w 170 st.

Krem:
odlać pół szkl mleka, resztę zagotować. Utrzeć żółtka z cukrami dodać mąkę i pół szkl mleka-wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Utrzeć margarynę i dodać zimny budyń.

Polewa:
roztopić margarynę dodać mleko cukier i kakao mieszając zagotować i ochłodzić.

Warstwy ciasta:
pierwsza część 1 placka, połowa kremu, 2 placek, druga połowa kremu, druga część 1 placka, polewa

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 05.09.2012 09:02
jak widać na załaczonym zdjęciu ciacho wygląda na bardzo smaczne
m1monika 04.07.2011 16:16
bardzo apetyczne;)
mala2021 07.05.2011 21:17
\"grzechu\" warte... :)
gacopierz23 04.05.2011 22:42
pycha
matii6 10.04.2011 20:05
znakomite,,
joanna77 08.04.2011 21:53
wow
aginaa 22.03.2011 15:49
super
aguus 22.03.2011 12:20
Pyszności:)
Marzena40 15.03.2011 09:43
coś wspaniałego
Aneta41 07.03.2011 15:11
masz pyszne ciasta!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat