Marysieńka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    7 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    5 łyżek kopiastych
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Ciasto orzechowe

  • białko

    5 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    250 g
  • miód

    1,5 łyżki

Krem

  • mleko

    1/2 l
  • żółtko jajek

    5 szt
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • masło

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty.

2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić.

3. Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte żółtka z cukrem oraz mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z miękkim masłem.

4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy - ciasto orzechowe - 1/2 masy - drugi blat biszkoptu. Odstawić do lodówki. Ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:10
Fajny przepis.
gusia1000 03.06.2015 00:47
Dobre ciasto.
bietka 02.06.2015 23:16
smaczne ciacho :)
Gracer 02.06.2015 22:11
super przepis
Renata9 02.06.2015 19:17
Pyszne ciacho :-)
marenka 02.06.2015 18:29
wygląda przepięknie
IKrakowianka 02.06.2015 17:07
super ciasto
Zdzisław 02.06.2015 16:30
takie słodkości bardzo lubię
jasiek 02.06.2015 14:51
idealna w towarzystwie małej czarnej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat