Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    3 szt
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • bulion warzywny

    150 ml
  • sól

  • marynata

  • Marynata w płynie szlachecka Prymat

    5 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 łyżka
  • schab

    1 (karkowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab dokładnie natrzeć marynatą płynną szlachecką w płynie i owocami jałowca, obłożyć liśćmi laurowymi, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywą. Marynować około 6 godzin, po czym piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić, aż część płynu odparuje.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, ułożyć na cebuli z kminkiem i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Podawać z gotowanymi na parze kluskami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 29.08.2014 20:26
apetycznie wygląda
Babciagramolka 24.04.2013 18:57
Smakowita karkóweczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat