Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
białych szparagów
200 g -
zielonych szparagów
200 g -
cytryna
1 szt -
oliwy z oliwek
50 ml -
cukinia
1 szt -
bakłażan
1 szt -
żółta papryka
1 szt -
szałwia
4 listki -
suszone pomidory
3 szt -
oliwa
5 ml -
anchois
1 łyżeczka -
kapary
1 łyżeczka -
czosnek
1 ząbek -
orzeszki piniowe
1 łyżeczka -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
bazylia świeża
4 listki -
tuńczyk
4 (steki) -
tymianek
2 (świeży) -
papryka czerwona
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Marynowany stek z tuńczyka podany z grillowanymi warzywami oraz sosem ze świeżych ziół i suszonych pomidorów
Umyte i osuszone steki z tuńczyka skropić sokiem z cytryny, posolić, a następnie usmażyć na patelni grillowej (ok. 2 minut z każdej strony). Prawidłowo usmażony tuńczyk powinien być różowy w środku.
Szparagi obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem cukru, pamiętając że białe gotujemy ok. 15 min., natomiast zielone ok. 10 min. Po ugotowaniu szparagi zahartować w wodzie z lodem i plastrami cytryny. Suszone pomidory pokroić w paseczki, czosnek w plastry, natomiast zioła posiekać. Na oliwie z oliwek lekko podsmażyć suszone pomidory i czosnek, a następnie dodać pozostałe składniki sosu i doprawić do smaku.
Cukinię i bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Paprykę piec 10 minut w temperaturze 180ºC, po czym obrać ze skóry. Warzywa zamarynować w ziołach i oliwie, a następnie grillować. Soczystego i aromatycznego tuńczyka ułożyć na szparagach, skropić przygotowanym sosem z suszonych pomidorów, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać z grillowanymi warzywami.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)