Marynowany stek z tuńczyka podany z grillowanymi warzywami oraz sosem ze świeżych ziół i suszonych pomidorów

Marynowany stek z tuńczyka podany z grillowanymi warzywami oraz sosem ze świeżych ziół i suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białych szparagów

    200 g
  • zielonych szparagów

    200 g
  • cytryna

    1 szt
  • oliwy z oliwek

    50 ml
  • cukinia

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • żółta papryka

    1 szt
  • szałwia

    4 listki
  • suszone pomidory

    3 szt
  • oliwa

    5 ml
  • anchois

    1 łyżeczka
  • kapary

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • orzeszki piniowe

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • bazylia świeża

    4 listki
  • tuńczyk

    4 (steki)
  • tymianek

    2 (świeży)
  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marynowany stek z tuńczyka podany z grillowanymi warzywami oraz sosem ze świeżych ziół i suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone steki z tuńczyka skropić sokiem z cytryny, posolić, a następnie usmażyć na patelni grillowej (ok. 2 minut z każdej strony). Prawidłowo usmażony tuńczyk powinien być różowy w środku.
Szparagi obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem cukru, pamiętając że białe gotujemy ok. 15 min., natomiast zielone ok. 10 min. Po ugotowaniu szparagi zahartować w wodzie z lodem i plastrami cytryny. Suszone pomidory pokroić w paseczki, czosnek w plastry, natomiast zioła posiekać. Na oliwie z oliwek lekko podsmażyć suszone pomidory i czosnek, a następnie dodać pozostałe składniki sosu i doprawić do smaku.
Cukinię i bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Paprykę piec 10 minut w temperaturze 180ºC, po czym obrać ze skóry. Warzywa zamarynować w ziołach i oliwie, a następnie grillować. Soczystego i aromatycznego tuńczyka ułożyć na szparagach, skropić przygotowanym sosem z suszonych pomidorów, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać z grillowanymi warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Smerfetka250 04.04.2012 14:58
Pyszne musi być ale kupę roboty Może mi ktoś prześle zrobionego?
Ewa/kalapurtka 27.01.2012 23:13
wykwintne
Ewa/kalapurtka 27.01.2012 23:13
wykwintne
Magdalena80 10.06.2011 23:42
rewelacja
Adamorek 23.05.2011 11:55
wykwintne
szajba2 27.02.2011 14:43
aż dziwne że obyło się bez czekolady
Mariolka1 25.02.2011 22:54
bardzo dobre
Babciagramolka 07.01.2011 17:14
Tuńczyk to bardzo smakowita ryba - szkoda że tak mało dostępny ( przy najmiej tak jest w SZczecinie )
Barbara55 31.10.2010 15:52
słabe
rakow2
rakow2 29.10.2010 19:17
wspaniałe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat