Marynowany śledź po szwedzku.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledź świeży

    3 szt
  • wino białe wytrawne

    0,5 litr
  • liść limonki

  • szałwia

  • sok z cytryny

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Popularny "szwedzki bufet" to nie przypadek ,że króluje prawie w każdej hotelowej restauracji .
W Szwecji tradycje zimnego bufetu sięgają czasów dawnej szlachty, która wydawała często przyjęcia. Ponieważ goście zjeżdżali z różnych, dalekich stron ,a nie było TGV ani samolotów, była potrzeba przyrządzania potraw trwałych, które nie psują się szybko.
Stoły uginały się pod potrawami wędzonymi, peklowanymi, marynowanymi czy suszonymi.
Śledzie dominowały pod różnymi postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.

Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.
Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.

WYKONANIE:
Śledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.
Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki zagotować i ostudzić.
Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.
Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.
Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.

W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam..

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 25.11.2013 08:38
ułożony jak obrazek
ben-ka 24.11.2013 20:52
Przepięknie! aż żal jeść......
wiejska-chatka 21.11.2013 08:51
rewelacyjnie podany - pewnie będzie na stole ozdobą.
Gabi44 09.11.2013 00:21
Ładnie płynie śledzik.Słowo wstępne jak zawsze interesujące.
Ankha 08.11.2013 08:45
ciekawe wprowadzenie do przepisu
foczka-ks 07.11.2013 23:56
mniam mniam,
migotka28 07.11.2013 23:06
przepięknie podany
Renataj 07.11.2013 22:52
Prezentują się rewelacyjnie.
luna19 07.11.2013 22:13
swietna kompozycja
fotoviderek 07.11.2013 22:09
Kolejny rewelacyjny przepis w Twoim wykonaniu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat