Marynowany łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym

Marynowany łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z łososia

    30 dag
  • makaron ryżowy

    20 dag
  • imbir starty

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    0,5 szt
  • cebula

    1 szt mała
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło klarowane

    do smażenia

marynata

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód płynny

    1 łyżka
  • sok z limonki

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowany łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym foto
Przygotowujemy marynatę: sos sojowy mieszamy z płynnym miodem /ewentualnie możemy go zastąpić słodkim sokiem z pomarańczy/, sokiem z limonki i cytryny /możemy użyć tylko soku z cytryny/. Fileta z łososia zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 20 min. /po 10 min odwracamy na druga stronę/. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 2 - Marynowany łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym foto
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim fileta z łososia. Gdy będzie usmażony przekładamy na talerz i odstawiamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy masło /ok. 1 łyżki/, dodajemy drobno posiekane cebulkę i papryczkę chili oraz starte na tarce czosnek i imbir. Smażymy ok 2 min. często mieszając by składniki się nie przypaliły.
Krok 3 - Marynowany łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym foto
Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.. Na koniec dodajemy przygotowany wcześniej i odsączony makaron ryżowy, mieszamy i podgrzewamy razem ok. 2 min.
Krok 4 - Marynowany łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym foto
Porcje makaronu rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki łososia. Możemy posypać posiekaną natką lub kolendrą.
W oryginalnym przepisie, który otrzymałam zamiast masła klarowanego użyty był olej a zamiast łososia był tuńczyk - ja użyłam "zamienników", które bardziej smakują moim domownikom:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 07.03.2017 19:18
na pewno pysznie smakuje
Ela15 26.12.2016 19:58
ciekawy przepis
w mojej kuchni 26.11.2016 12:51
same pyszności
pestka 26.11.2016 11:15
pyszne danie
mirosława4 26.11.2016 08:36
smaczna i zdrowa ta rybka
jagoda5913 26.11.2016 00:44
pyszny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat