Marynowany filet z sandacza podany z sałatką ze świeżych kiełków oraz aromatycznymi gruszkami i jabłkami w miodzie i śliwowicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filetu z sandacza

    600 g
  • filetowanych gruszek

    200 g
  • filetowanych jabłek

    200 g
  • masła

    2 łyżki
  • śliwowicy łąckiej

    50 ml
  • miodu

    2 łyżki
  • mix kiełków

    100 g
  • cytryny

    1 sztuka
  • mięty

    4 gałązki
  • rozmarynu

    4 gałązki
  • czerwonych pomidorów koktajlowych

    4 sztuki
  • żółtych pomidorów koktajlowych

    4 sztuki
  • marynata

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • sól

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: czosnek Prymat, kilka gałązek rozmarynu, czarny pieprz ziarnisty Prymat.
Umyte i oczyszczone filety z sandacza pokroić na równe części, natrzeć czosnkiem, obłożyć gałązkami rozmarynu, oprószyć pieprzem i marynować przez 4-6 godzin. Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i smażyć przez ok. 10 minut. Sandacza piec ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać rybę. Danie udekorować świeżymi kiełkami, pomidorami koktajlowymi oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patriszja 13.11.2013 08:54
ojjj pychotka :) palce lizać mniammm
Tika4444 11.02.2012 17:46
nigdy nie jadłam sandacza
Tika4444 11.02.2012 17:46
nigdy nie jadłam sandacza
Tika4444 11.02.2012 17:46
nigdy nie jadłam sandacza
berys18 29.01.2012 20:02
ciekawe
berys18 29.01.2012 20:02
ciekawe
berys18 29.01.2012 20:02
ciekawe
ronald88 05.09.2011 10:31
palce lizac
AgaS10 30.01.2011 12:06
a własnie,że kiełki są pyszne:)
szajba2 16.12.2010 15:25
kiełki to niech sobie autor zje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat