Marynowany filet z kurczaka w ognistej zalewie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1/2 kg
  • jaja

    2 szt
  • bułka tarta

  • pieprz

    do smaku
  • Zalewa:

  • woda

    1 L
  • ocet 10 %

    1/2 szklanki
  • cebula

    2 szt
  • curry indyjskie

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyzki
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • liść laurowy

    1 szt
  • sól morska

    do smaku
  • sól morska

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fileta kroimy na wąskie paseczki ,solimy i pieprzymy .
Następnie panierujemy w jajku i bułce i pieczemy na oleju jak kotlety , tyle ,że małe .
Do garnka wlewamy wodę , ocet , dajemy wszystkie przyprawy i poszatkowaną w piórka cebulę .
Zagotowywujemy ok 5 min by cebula nie była surowa
Do słoików wkładamy nasze filety i zalewamy do pełna zalewą ,zakręcamy na gorąco i odstawiamy do wystygnięcia po czym wkładamy do lodówki .
Są dobre po 2 dniach ale ok 1 miesiąca można je przechowywac dla nie spodziewanych gosci .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 11.11.2013 15:17
dobra taka konkretna zalewa
Anna133 11.11.2013 14:36
Bo to jest nieodzowny dodatek do każdej imprezy , zawsze dobrze smakuje
Marta11 11.11.2013 14:11
tez takie robie
Anna133 11.11.2013 14:01
nieziemskie Indyjskie curry , smak potraw z tą przyprawą , przyprawia o zawrót głowy połaczenie ,kardamonu , gorczycy , kurkumy , kolendry , kminu rzymskiego daje nie samowity aromat .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat