Marynowany camembert wg Buni

Marynowany camembert wg Buni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser camembert

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • olej słonecznikowy

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowany camembert wg Buni foto
Camembert przekroić na 2 lub 3 krążki ( zależy od grubości serka). Na dno pojemnika o średnicy odrobinę większej niż ser wlać 3 łyżki oleju.
Włożyć pierwszy krążek camemberta. Posypać szczyptą soli, pieprzu, papryki i kminku. Obłożyć 1/3 pokrojonej w plasterki cebuli.
Przykryć drugim krążkiem sera - docisnąć. Ponownie posypać szczyptą soli, pieprzu, kminku i papryki i obłożyć cebulą.
Przykryć ostatnim krążkiem sera.
Krok 2 - Marynowany camembert wg Buni foto
Zalać olejem tak by całkowicie zakrywał ser. Włożyć rozmaryn, liście laurowe, pieprz ziarnisty. W luźne miejsca ułożyć resztę pokrojonej cebuli.
Krok 3 - Marynowany camembert wg Buni foto
Odstawić zamknięty pojemnik do lodówki na 2 dni.
Po 2 dniach dołożyć musztardę i odstawić na jeszcze 2 dni.
Podawać z krakersami , piklami, obwarzankami do piwa lub bez niego.
* W oryginale nie występuje kminek i musztarda, a jest czosnek. Ponieważ czosnku ostatnio nie mogę jakoś jeść , dodałam kminek który uwielbiam i musztardę dla ostrości.
** Jeżeli robimy większą porcję po prostu zwiększamy ilość składników i układamy serki na sobie w większym pojemniku.
Babciagramolka
Parę potraw z kuchni czeskiej/słowackiej weszło na stałe do mojej kuchni. Robię Utopence czyli marynowane serdelki , knedliczki. Robię też marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Na

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 29.03.2014 20:37
ciekawy pomysł
2milutka 29.03.2014 19:57
świetnie wygląda;)
idealme 29.03.2014 19:39
świetny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat