MARYNOWANE ŻEBERKA WIEPRZOWE Z PIEKARNIKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • czosnek

    4 ząbki
  • imbir

    3 łyżeczki
  • papryczka chili

    1 szt
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka najlepiej grube z dużą ilością mięsa umyć,osuszyć i poporcjować tak aby w każdym kawałku mięsa była przynajmniej jedna kostka,natrzeć solą.Do naczynia wlać olej dodać tymianek,pieprz ziołowy,słodką paprykę,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,świeżo starty na tarce korzeń imbiru oraz drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek.Wszystko dokładnie wymieszać do tak przygotowanej marynaty włożyć żeberka.Odstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny a najlepiej do następnego dnia aby mięso nabrało smaku i kruchości.Od czasu do czasu można przewrócić żeberka na drugą stronę żeby się równomiernie zamarynowały.Rozgrzać piekarnik do 190 stopin,żeberka osączyć z marynaty i ułożyć w naczyniu do pieczenia.Piec przez około 60 minut,od czasu do czasu podlewając je pozostałą marynatą lub w razie potrzeby odrobiną wody.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 24.09.2013 09:23
pycha żeberka :-)
barbara11561 18.09.2013 08:21
pysznie wyglądają:)
Wacław 10.08.2013 16:27
swietna propozycja na obiad !
anemon 01.08.2013 15:46
Smacznie i apetycznie wyglądają.
olkaaa 31.07.2013 07:57
uwielbiam takie
adelajda 20.07.2013 21:25
jak ja dawno nie robiłam żeberek
Ada-Gaba 20.07.2013 16:16
ale pyszna propozycja
mirosława4 20.07.2013 15:41
aż ślinka cieknie a jaki piękny kolorek :)
Krystyna32 19.07.2013 20:00
bardzo apetyczne
Mniam 17.07.2013 20:51
O, jak dawno jadłam żeberka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat