Marynowane warzywa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • rzodkiewka

    6 szt
  • marchew

    2 szt
  • czosnek

    4 szt
  • pieczarki

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • kalafior

    1/2 szt

zalewa

  • woda

    3 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • ziele angielskie całe

    4 szt
  • liść laurowy

    3 szt
  • gorczyca

    1/2 łyżeczki
  • ocet

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotuj z cukrem i solą. Do gotującej wody wlej ocet. Przestudź zalewę. Warzywa pokrój według uznania np. na ćwiartki, ale jeśli rzodkiewka i pieczarki są niewielkie można włożyć je do słoików w całości. Cebulę pokrój w cienkie plastry lub do słoika wrzuć maleńkie cebulki dymki.Do każdego słoika włóż listek laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Warzywa zalej marynatą i pasteryzuj 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 24.10.2014 11:22
idealna przekąska
bhb8 24.10.2014 00:07
ciekawy pomysł :)
Renataj 23.10.2014 21:05
Fajny pomysł - lubię takie mieszanki warzywne w octowej zalewie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat