Marynowane warzywa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogorki gruntowe

    2 kg
  • cukier

    30 dag
  • woda

    1,5 litra
  • ocet

    2 szklanki
  • kalafior

    1 mały
  • cebula

    3 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • pieczarki

    50 dag
  • sól kamienna

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki kroimy w ósemki, paprykę po pozbawieniu jej gniazd nasiennych w kostkę dość grubą, cebulę kroimy podobnie jak paprykę, pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Kalafior dzielimy na różyczki i sparzmy go, podobnie pieczarki. Składniki przekładamy do dużej miski lub garnka i mieszamy, dodajemy połowę wody i soli. Z pozostałych składników gotujemy zalewę, gdy warzywa poleżą ok. 2 godziny. Warzywa przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy. Polecam do grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 23.04.2013 00:50
do wszystkiego pasują jako dodatek
eeee 30.06.2012 17:21
Lubie takie przekąski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat