Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową

Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy, dlatego ja polecam delikatne steki z łososia.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • łosoś filet

    360 g

Marynata:

  • gin

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżeczki
  • sól morska Prymat

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

Pasta koperkowa:

  • koperek świeży

    50 g
  • migdały

    100 g
  • oliwa

    8 łyżek
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • parmezan

    40 g
  • sól morska Prymat

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • bagietka

    2 sztuki
  • szparagi

    1 pęczek
  • oliwy z oliwek do smażenia

    2 łyżki
  • sól morska Prymat

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marynata:
Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Łososia pokroić na cienkie plastry-steki, zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60 sekund z każdej strony.
3. Pasta koperkowa:
Koper umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią.
6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat