Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową
1. Marynata:
Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Łososia pokroić na cienkie plastry-steki, zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60 sekund z każdej strony.
3. Pasta koperkowa:
Koper umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią.
6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową.