Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane udka z kurczaka zagrodowego duszone z pomidorami, cieciorką i świeżo siekaną kolendrą Konrada Birka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata
olej rzepakowy 5 łyżek
ząbki czosnku rozgniecione 3 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżki
cukinia 1 sztuka
bulion drobiowy 0,5 szklanki
przecier pomidorowy 400 g
cieciorka z puszki 100 g
prażone migdały 1 garść
orzechy nerkowca 1 garść
kolendra 1 pęczek
sól 1 szczypta
imbir 1 szczypta
kurkuma 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat 1 szczypta
udka z kurczaka 800 g
cebula 1 słodka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane udka z kurczaka zagrodowego duszone z pomidorami, cieciorką i świeżo siekaną kolendrą Konrada Birka

Oczyszczone, umyte i osuszone uda z kurczaka zagrodowego natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki.
Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowanego kurczaka podawać z kaszą kuskus, rodzynkami i pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.03.2017 11:18
Fajne danie
smerfetka79 08.07.2016 23:53
Pięknie wygląda
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 20:54
Na pewno smaczne!
mala2021 12.10.2012 06:49
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak