Marynowane udka kurczęcia z garam masala oraz kaszą kuskus z rodzynkami i migdałami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka całe

    2 szt
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • pasta curry

    0,5 łyżeczki
  • mleko kokosowe

    100 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • kolendra pęczek

    0,25 szt
  • imbir

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • pomidory concasse

    2 szt
  • kardamon

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • wywar drobiowy Kucharek

    0,5 szklanki
  • rodzynki

    1 łyżka
  • migdały

    1 łyżka
  • pestki dyni

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • rosół z kury Kucharek

    100 ml
  • cynamon mielony

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    do smaku
  • cebula dymka

    0,25 pęczek
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • kasza

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z umytych i osuszonych udek z kurczaka, ściągnąć skórę i pokroić na duże kawałki. Do miski wlać olej słonecznikowy, dodać przyprawę garam masala, curry, kardamon Cynamon i Chili pieprz cayenne Prymat, całość dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką natrzeć kurczaka i marynować jak najdłużej.
Kaszę z dodatkiem uprażonych migdałów i rodzynek zalać wrzącym wywarem, dodać klarowne masło, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kasza jest gotowa w momencie, gdy wchłonie cały wywar.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka, dodać pokrojoną w kostkę białą część dymki, pokrojony w plastry czosnek, pastę curry, smażyć 5 minut, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotować do momentu zgęstnienia potrawy. Przed podaniem dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie dodać pokrojoną zieloną część dymki, kolendrę i pomidory concasse. Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z kaszą kuskus z migdałami, rodzynkami i uprażonymi pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 09.08.2012 20:59
wspaniało.ści
Rafał10 23.05.2012 20:27
to się nazywa niezwykły i dobrze doprawiony przepis :) GRATULUJĘ POMYSŁOWOŚCI :)
agunesu 23.05.2012 17:38
orientalne smaki, to jest to co uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat