Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane udka kurczęcia z garam masala oraz kaszą kuskus z rodzynkami i migdałami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 2 szt
olej słonecznikowy 4 łyżki
pasta curry 0,5 łyżeczki
mleko kokosowe 100 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
ząbek czosnku 1 szt
kolendra pęczek 0,25 szt
imbir do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
pomidory concasse 2 szt
kardamon do smaku
masło 1 łyżka
wywar drobiowy Kucharek 0,5 szklanki
rodzynki 1 łyżka
migdały 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
rosół z kury Kucharek 100 ml
Cynamon mielony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa garam masala orientalna Prymat do smaku
cebula dymka ze szczypiorkiem 0,25 pęczek
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
kasza 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane udka kurczęcia z garam masala oraz kaszą kuskus z rodzynkami i migdałami

Z umytych i osuszonych udek z kurczaka, ściągnąć skórę i pokroić na duże kawałki. Do miski wlać olej słonecznikowy, dodać przyprawę garam masala, curry, kardamon Cynamon i Chili pieprz cayenne Prymat, całość dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką natrzeć kurczaka i marynować jak najdłużej.
Kaszę z dodatkiem uprażonych migdałów i rodzynek zalać wrzącym wywarem, dodać klarowne masło, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kasza jest gotowa w momencie, gdy wchłonie cały wywar.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka, dodać pokrojoną w kostkę białą część dymki, pokrojony w plastry czosnek, pastę curry, smażyć 5 minut, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotować do momentu zgęstnienia potrawy. Przed podaniem dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie dodać pokrojoną zieloną część dymki, kolendrę i pomidory concasse. Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z kaszą kuskus z migdałami, rodzynkami i uprażonymi pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 09.08.2012 20:59
wspaniało.ści
Rafał10 23.05.2012 20:27
to się nazywa niezwykły i dobrze doprawiony przepis :) GRATULUJĘ POMYSŁOWOŚCI :)
agunesu 23.05.2012 17:38
orientalne smaki, to jest to co uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak