Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MARYNOWANE ŚLEDZIKI

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

śledzie 1-1,5 kg
cebula 2-3 szt
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
estragon

Zalewa

woda 0,5 litr
ocet 10 % 0,5 litr
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Porada

Można je później podawać z cebulką, w sałatkach, koreczki.

Przepis i sposób przygotowania na: MARYNOWANE ŚLEDZIKI

1/ Składniki na zalewę zagotować i wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w pióra. W wielkim słoju/słoikach układać warstwami - cebulę, śledzie, przyprawy aż do skończenia się składników. Całość zalać wystudzoną zalewą i przykryć słój. Odstawić w chłodne i zacienione miejsce na min 48 godzin (to też zależy od wielkości śledzików). Mięso musi nabrać białego koloru. I gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 31.03.2015 14:43
nie ma jak śledzik
Krzysztof15 31.03.2015 13:48
ja dodaje mniej octu
iziona 31.03.2015 13:47
Ja takich nie robię, ale strasznie podoba mi się zdjęcie :)
mirosława4 31.03.2015 11:36
robię podobnie
Habibi 31.03.2015 10:47
Ja robię moskaliki śledziowe, ale dodaję na szklankę octu 10% proporcjonalnie znacznie więcej wody(2,5 szkl) a i tak śledziki są kwaśne ;) No i cukru dodaję ok 5 łyżek niemal na litrową ilość całkowitej zalewy.
Franciszek 31.03.2015 10:23
Też robię podobne ,ale tu jest bardzo dużo octu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak