Marynowane śledzie a la matiasy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    9 sztuka
  • cebula

    4 sztuka
  • ocet 10 %

    100 ml
  • woda

    600 ml
  • pieprz

    1 łyżka
  • pomidory suszone

    1 łyżka w proszku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety zalewamy zimną wodą i moczymy przez 4-6 godzin.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie krażki. Sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy.

Do wody dodajemy ocet i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Filety kroimy w 2,5-3 cm kawałki.

Układamy w słoikach na przemian z krążkami cebuli.

Zalewamy wystudzoną zalewą, którą dokładnie mieszamy na moment przed wlaniem do słoików.

Śledzie wstawiamy do lodówki i po 3 dniach możemy jeść je z pieczywem, ziemniakami czy same.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat