Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane śledzie a la matiasy

5.0
(46)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 9 sztuka
cebula 4 sztuka
ocet 10 % 100 ml
woda 600 ml
pieprz 1 łyżka
pomidory suszone 1 łyżka w proszku
cukier 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane śledzie a la matiasy

Filety zalewamy zimną wodą i moczymy przez 4-6 godzin.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie krażki. Sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy.

Do wody dodajemy ocet i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Filety kroimy w 2,5-3 cm kawałki.

Układamy w słoikach na przemian z krążkami cebuli.

Zalewamy wystudzoną zalewą, którą dokładnie mieszamy na moment przed wlaniem do słoików.

Śledzie wstawiamy do lodówki i po 3 dniach możemy jeść je z pieczywem, ziemniakami czy same.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak