Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane rzodkiewki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rzodkiewki 400 g
ocet 10 % 65 ml
woda 500 ml
sól 3/4 łyżki
cukier 70 g
olej 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie kilka ziarenek

Porada

Marynowana rzodkiewka świetnie nadaje się jako dodatek do surówek

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane rzodkiewki

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z przyprawami, cukrem i olejem. Dodać ocet i chwilkę zagotować.
Krok 1 - Marynowane rzodkiewki foto
2
Wrzucić umyte rzodkiewki. Większe można pokroić na pół. Gotować 10 minut.
Krok 2 - Marynowane rzodkiewki foto
3
Wyjąć rzodkiewki z zalewy i napełnić nimi dwa słoiki. Zalać ostudzoną zalewą. Szczelnie zakręcić.
Krok 3 - Marynowane rzodkiewki foto
4
Na dno naczynia położyć ścierkę. Wstawić słoiki i zalać wodą do zakrętek. Pasteryzować 15 minut od zagotowania
Krok 4 - Marynowane rzodkiewki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

odjechana 26.06.2015 10:27
Kuszą mnie te rzodkiewki :) Jak tylko moje podrosną w ogródku będę je marynować :)
justynkag 15.06.2015 06:27
Używam głównie do sałatek.
Stenka 14.06.2015 16:06
nigdy takich nie robiłam, ani nie jadłam
mirosława4 14.06.2015 15:21
nigdy jeszcze nie robiłam , a do czego je potem używasz ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak