Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane pomidory

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Podsuwamy pomysł na zagospodarowanie ostatnich dojrzewających pomidorów. Zbieramy, bowiem mróz w nocy. Wśród zebranych zielone, małe i inne.

Składniki:

Składniki:

pomidory 20 sztuk
cebule 2 sztuki
marchew 1 sztuka

Marynata:

woda 3 szklanki
cukier 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane pomidory

Pomidory umyłem, usunąłem szypułki, pokroiłem na grube (1/2 cm) plastry wykrawając twardą część spod ogonka.
Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie talarki.
Marchew obrałem, umyłem, poszatkowałem na cieniutkie plasterki.
Pokrojone warzywa umieściłem w dużej misce, posoliłem. Odstawiłem na dobę.
Po tym czasie warzywa odcedziłem na sicie i następnie luźno ułożyłem w wyparzonych słoikach.
Wszystkie składniki marynaty zagotowałem, przestudziłem.
Zalałem marynatą warzywa w słoikach. Pasteryzowałem 30 minut w 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak