Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

polędwiczki wieprzowe 700 gram

Marynata

olej rzepakowy 3 łyżki
sos sojowy grzybowy 3 łyżki
czubrica czerwona 2 łyżeczki
ząbki czosnku 4 szt

Grzyby

borowiki 250 gram
cebula biała 100 gram
masło klarowane 1 łyżka
chili 1/3 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki
suszona natki pietruszki Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Porada

Dodałam chili w płatkach ale można je zastąpić zwykłym mielonym.Polędwiczek już dodatkowo nie solimy wystarczająca ilość soli była w marynacie(sos sojowy).

Przepis i sposób przygotowania na: MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI

Kroki postępowania

1
Umyte,osuszone oraz pozbawione błon polędwiczki pokroić na plastry o grubości 3 centymetrów.
Krok 1 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
2
Plastry polędwiczek spłaszczyć za pomocą dłoni kilkakrotnie w nie delikatnie uderzając.Do miski wlać olej,dodać sos sojowy grzybowy,czerwoną czubricę oraz drobno pokrojowy czosnek i wymieszać składniki marynaty.
Krok 2 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
3
Do tak przygotowanej marynaty włożyć plastry polędwiczek i całość odstawić do lodówki na 4 godziny.
Krok 3 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
4
Godzinę przed smażeniem wyjąć polędwiczki z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.Rozgrzać suchą patelnię,polędwiczki odsączyć z marynaty oczyścić z kawałeczków czosnku i smażyć na rumiano z obu stron po 4 minuty z każdej.
Krok 4 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
5
Polędwiczki zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.Na patelnię na której smażyły się polędwiczki włożyć masło dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do momentu gdy cebula zacznie się złocić.
Krok 5 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
6
Teraz dodać oczyszczone,pokrojone na kawałki borowiki i całość smażyć aż sok z grzybów prawie całkowicie odparuje
Krok 6 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
7
Pod koniec smażenia doprawić borowiki chili,białym pieprzem.suszoną natką pietruszki i solą do smaku.
Krok 7 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
8
Do tak przygotowanych borowików przełożyć usmażone kawałki polędwiczek i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut.Gotowe danie najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
Krok 8 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

trufelek 15.09.2016 06:22
Pyszne :) uwielbiam takie smaki :)
Pani Domu 16.12.2015 10:28
bardzo apetyczne
Kolorowa 06.12.2014 21:05
Smacznie ;)
Klausia 04.11.2014 13:43
dobre danie
Renataj 05.09.2014 09:42
Doskonały pomysł na niedzielny obiad.
Wiktoria29 04.09.2014 09:33
oj ślinka mi pociekła, zjadłabym taki obiadek
iziona 04.09.2014 09:12
O jacie ! iście królewskie danie
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 08:55
jak tutaj smacznie :)
Wiesława1 04.09.2014 07:12
smakowite danie
Lidzia 04.09.2014 07:09
Mniamuśne.
Malinka 03.09.2014 21:40
Zjadłabym bardzo chętnie :)
mirosława4 03.09.2014 21:00
wykwintne danie
Zdzisław 03.09.2014 20:39
ale dobre danie obiadowe
kasiaw 03.09.2014 20:19
pyszne aż ślinka cieknie
Aannkaa82 03.09.2014 20:19
Super potrawa choć nie przepadam za czubricą, ale połaczenie poledwiczek i borowików wprost uwielbiam :)
berys18 03.09.2014 20:00
to musi być pyszne
Gabi44 03.09.2014 19:44
Przepyszne danie.
Janina 03.09.2014 19:41
Świetne danie, nie dość, że mięsko to jeszcze grzybki;)
Bernadeta1 03.09.2014 19:41
Jakie pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak