MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • polędwiczki wieprzowe

    700 gram

Marynata

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sos sojowy grzybowy

    3 łyżki
  • czubrica czerwona

    2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    4 szt

Grzyby

  • borowiki

    250 gram
  • cebula biała

    100 gram
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • chili

    1/3 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • suszona natki pietruszki Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Umyte,osuszone oraz pozbawione błon polędwiczki pokroić na plastry o grubości 3 centymetrów.
Krok 2 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Plastry polędwiczek spłaszczyć za pomocą dłoni kilkakrotnie w nie delikatnie uderzając.Do miski wlać olej,dodać sos sojowy grzybowy,czerwoną czubricę oraz drobno pokrojowy czosnek i wymieszać składniki marynaty.
Krok 3 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Do tak przygotowanej marynaty włożyć plastry polędwiczek i całość odstawić do lodówki na 4 godziny.
Krok 4 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Godzinę przed smażeniem wyjąć polędwiczki z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.Rozgrzać suchą patelnię,polędwiczki odsączyć z marynaty oczyścić z kawałeczków czosnku i smażyć na rumiano z obu stron po 4 minuty z każdej.
Krok 5 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Polędwiczki zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.Na patelnię na której smażyły się polędwiczki włożyć masło dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do momentu gdy cebula zacznie się złocić.
Krok 6 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Teraz dodać oczyszczone,pokrojone na kawałki borowiki i całość smażyć aż sok z grzybów prawie całkowicie odparuje
Krok 7 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Pod koniec smażenia doprawić borowiki chili,białym pieprzem.suszoną natką pietruszki i solą do smaku.
Krok 8 - MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOROWIKAMI foto
Do tak przygotowanych borowików przełożyć usmażone kawałki polędwiczek i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut.Gotowe danie najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
Grazyna0211
Dodałam chili w płatkach ale można je zastąpić zwykłym mielonym.Polędwiczek już dodatkowo nie solimy wystarczająca ilość soli była w marynacie(sos sojowy).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
trufelek 15.09.2016 06:22
Pyszne :) uwielbiam takie smaki :)
Pani Domu 16.12.2015 10:28
bardzo apetyczne
Kolorowa 06.12.2014 21:05
Smacznie ;)
Klausia 04.11.2014 13:43
dobre danie
Renataj 05.09.2014 09:42
Doskonały pomysł na niedzielny obiad.
Wiktoria29 04.09.2014 09:33
oj ślinka mi pociekła, zjadłabym taki obiadek
iziona 04.09.2014 09:12
O jacie ! iście królewskie danie
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 08:55
jak tutaj smacznie :)
Wiesława1 04.09.2014 07:12
smakowite danie
Lidzia 04.09.2014 07:09
Mniamuśne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat