Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane parówki -UTOPENEC

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serdelki 70-80 dkg
cebulka mała 6
ocet 1 szkalnka
woda 3 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
pieprz
czosnek 3-4 ząbki
kolendra 1-2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4-5
ziele angielskie 10 ziaren
papryka żółta 1

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane parówki -UTOPENEC

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy ocet,wodę,wsypujemy sól i cukier, dodajemy przyprawy,gotujemy.
Krok 1 - Marynowane parówki -UTOPENEC foto
2
Cebulkę obieramy,kroimy w krążki.
Serdelki nacinamy wzdłuż,do każdego serdelka wkładamy krążki cebuli.
Możemy spiąć wykałaczkami.
Krok 2 - Marynowane parówki -UTOPENEC foto
3
Paprykę kroimy w paski.
serdelki układamy na przemian z cebulą i papryką.
Zalewamy marynatą.
Krok 3 - Marynowane parówki -UTOPENEC foto
4
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Krok 4 - Marynowane parówki -UTOPENEC foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.07.2013 09:46
špekáčky to takie jakby serdelki z dość drobno zmielonego mięsa, ale ze sporymi oczkami tłuszczu ;) często jestem w Czechach, więc czasami sobie je przywożę - jednak tak, jak i u nas, nie są już tak smaczne, jak kiedyś... a i wędzonką ich nie czuć, jak jeszcze kilka lat temu... a takie były najsmaczniejsze :) ale z wędzonych parówek/serdelków też fajne wychodzą :)
Habibi 09.07.2013 09:38
Kuchnia czeska to moja ulubiona kuchnia po śródziemnomorskiej :) Uwielbiam takie paróweczki i często robię, chociaż w zasadzie w oryginale są to specyficzne czeskie kiełbaski, ale też coraz częściej Czesi i parówki marynują. Tylko jedna mała uwaga - UTOPENEC, to liczba pojedyncza - czyli "topielec" ;) A całość to UTOPENCE względnie UTOPENCY, w zależności od regionu Czech i Słowacji, gdzie się je robi :)
Babciagramolka 08.07.2013 08:54
Dawno nie robiłam - dzięki za przypomnienie .Polecam.
marta1221 07.07.2013 19:52
och ciekawe jak takie serdelki smakują
Olga_SK 07.07.2013 19:10
Ciekawa jestem smaku! :)
kasienka23 07.07.2013 18:40
ciekawy przepis, nie pomyślałabym, że można marynować parówki :)
paulina2157 07.07.2013 18:15
to coś nowego dla mnie
Pyszota 07.07.2013 17:25
tego jeszcze nie próbowałam
Smaczna_B 07.07.2013 17:16
To czeska zakąska do piwa.W oryginalnym przepisie robi się je z czeskich śpekaćków.
Megg 07.07.2013 16:56
zapowiada się bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak